يک کارشناس مسائل آمريکا گفت: فرمايشات مقام معظم رهبري بيانگر مواضع صريح ايشان درباره مذاکرات هستهاي است، ايشان فرمودند که طرف مقابل قصد ندارد تحريمها را يکجا بردارد و اين در عمل براي ما قابل پذيرش نيست.
در رابطه با آينده مذاکرات هستهاي ايران و ۱+۵، اظهار داشت: زماني که مذاکراتي بين کشورها انجام ميشود معمولا اين مذاکرات بايد نفع هر دو طرف را در نظر بگيرد، اگر قرار باشد يک طرف مذاکرات سود ببرد توافق احتمالي پايدار نخواهد بود.
وي افزود: بحث رابطه ايران و آمريکا به اين شکل است که ايران امتيازاتي را در بحث هستهاي به آمريکا داده است که فراتر از تعهدات ايران بوده، اما آمريکا نميخواهد تحريم ها را لغو کند.
اين کارشناس مسائل آمريکا تصريح کرد: در معاهده NPT که ايران آن را امضا کرده است هيچ محدوديتي براي غنيسازي اورانيوم وجود ندارد و تنها تاکيد شده است که توليد سلاح هستهاي نبايد تحقق پيدا کند و ايران فراتر از قوانين، غنيسازي ۲۰ درصدي خود را متوقف ساخته است.
ايزدي گفت: تبديل اورانيوم غني شده ۲۰ درصد به سوخت يکي ديگر از امتيازاتي است که ايران به طرف مقابل در غالب توافق ژنو داده است، و اين انتظار وجود داشت که طرف مقابل نيز به دغدغههاي ايران توجه کند و دغدغه اصلي ايران بحث تحريمها است که طرف مقابل به شکل غيرقانوني ايجاد کرده است.
وي افزود: آمريکاييها در حوزه هستهاي خواستار امتيازاتي هستند ولي نميخواهند هيچ امتيازي به ايران بدهند و لغو تحريمها را انجام نخواهند داد البته بحث تعليق را پذيرفتهاند.
اين کارشناس مسائل آمريکا اظهار داشت: نکته اينجاست که تعليق را ميبايست رئيسجمهور آمريکا انجام دهد و اوباما دو سال ديگر تنها رئيسجمهور اين کشور است و وي در درون کنگره، حزب دمکرات و حزب جمهوري خواه منتقداني دارد که ممکن است رئيسجمهور بعدي آمريکا را متقاعد سازند تا روند تعليق تحريمها را نپذيرد.
ايزدي با بيان اين که تعليق مبناي درستي براي توافق نيست، تصريح کرد: هم اکنون در کنگره آمريکا قانوني مطرح است که احتمال دارد کنگره که خود حق تعليق را به رئيسجمهور آمريکا داده است، اين حق را از وي بگيرد و در اين صورت همان تعليق دو ساله هم به چالش کشيده خواهد شد.
وي افزود: ايران بيش از تعهدات خود امتياز داده است ولي طرف مقابل ميخواهد با قلدري از دادن امتيازات متقابل خودداري کند و يک بازي باخت برد را ارائه نمايد و برنامه هستهاي ايران را به تعطيلي بکشاند.
اين کارشناس مسائل آمريکا ادامه داد: فرمايشات مقام معظم رهبري به مناسبت ۱۹ دي بيانگر مواضع صريح ايشان درباره مذاکرات هستهاي است ايشان فرمودند که طرف مقابل قصد ندارد تحريمها را يکجا بردارد و اين در عمل براي ما قابل پذيرش نيست.
ايزدي تصريح کرد: طرف مقابل ايران در مذاکرات هستهاي سعي ميکند عدم رسيدن به توافق را به گردن ايران بيندازد اما اين در صورتي است که ايران بيش از حد لبخند زده و امتياز داده است.
وي افزود: رهبري فرمودهاند به دليل خوي و منش آمريکاييها به نتيجه مذاکرات خوشبين نيستند و اين عدم اعتماد به دليل عملکرد آمريکاييها در گذشته است.
اين کارشناس مسائل آمريکا ادامه داد: رهبري اجازه مذاکرات را دادهاند اما معتقد هستند با نگاه ضعف به طرف مقابل مشکلات اقتصادي کشور حل نخواهد شد و مشکلات اقتصادي را بايد در داخل کشور حل کرد.
ايزدي گفت: اگر بحث هستهاي نيز به پايان برسد غرب در مسائل ديگر مثل تروريسم و حقوق بشر ايران را مورد هجمه قرار خواهد داد و هميشه بهانهاي براي تحريم ايران خواهد داشت.
وي در پايان خاطر نشان کرد: روش برون رفت ازمشکلات توجه به اقتصاد مقاومتي، شکايت از دولت آمريکا در نهادهاي قانوني بينالمللي، دور زدن تحريمها و غيره است.